Rozbudowa Centrum Logistycznego Mercator Medical S.A. w Starym Brześciu.

W dniu 12 marca 2015 roku firma Mercator Medical S.A, producent rękawic medycznych i dystrybutor materiałów medycznych jednorazowego użytku, zaprasza na uroczyste otwarcie nowej hali magazynowej w Starym Brześciu.

Przedmiotem zakończonej inwestycji jest hala magazynowa o powierzchni 2682 m2, z wysokością składowania 6,2m i pojemnością niemalże 2600 miejsc paletowych z towarem oraz trakt administracyjny o powierzchni 177m2. Wraz z ich budową oddawana jest niezbędna dodatkowa infrastruktura: plac manewrowy, parking, przepompownie wód deszczowych i ścieków kanalizacyjnych, droga pożarowa i zbiornik przeciwpożarowy.

Kompleks posiada po rozbudowie sześć doków załadowczo-wyładunkowych, których całkowita pojemność wynosi około 4500 miejsc paletowych.

Jak informuje Prezes Zarządu, dr Wiesław Żyznowski: „Inwestycja zapewnia spółce Mercator Medical znaczące podniesienie jakości obsługi logistycznej klientów, zarówno krajowych jak i zagranicznych. Przyczynia się również do redukcji kosztów w całościowym łańcuchu dostaw oraz jest jednym z kluczowych elementów strategii rozwoju firmy. W Centrum Logistycznym Mercator Medical S.A. wspomaganie automatyzacji procesów będzie odbywać się w oparciu o obecnie wdrażane systemy ERP i WMS”.

Etapy realizacji inwestycji Mercator Medical S.A. w Brześciu Kujawskim:

• wrzesień – listopad 2013 – podjęcie decyzji o rozbudowie Centrum Logistycznego
  • styczeń – marzec 2014 – rozpoczęcie prac projektowych oraz uzyskiwanie niezbędnych decyzji
  • lipiec 2014 – uzyskanie pozwolenia na budowę
  • sierpień 2014 – rozpoczęcie prac budowlanych
  • styczeń 2015 – zakończenie prac budowlanych
  • 26 lutego 2015 – uzyskanie pozwolenia na użytkowanie nowego budynku wraz infrastrukturą

Nakłady inwestycyjne wyniosły ok. 5,6 mln PLN wraz z wyposażeniem i poprawą istniejącej infrastruktury. Budowa była finansowana ze środków własnych oraz kredytu inwestycyjnego.

Rozbudowa Centrum Logistycznego