Mercator Medical S.A. zwiększa przychody w I półroczu 2014 roku

Spółka zwiększyła przychody o 8% r/r. do poziomu 76 mln zł i zanotowała zysk netto wysokości 3,8 mln zł. EBITDA osiągnęła 7,2 mln zł i wzrosła r/r o 0,1 mln zł (2%), a w drugim kwartale 2014 r. w stosunku do pierwszego wzrost wyniósł 0,9 mln zł (29%).

Grupa Mercator Medical w I półroczu 2014 r zwiększyła przychody ze sprzedaży o ponad 8%.

W głównej mierze wzrost wynika ze zwiększenia przychodów ze sprzedaży towarów o 14%. Wzrost sprzedaży towarów został osiągnięty we wszystkich segmentach asortymentowych (zwłaszcza w segmencie rękawic). Największy wzrost sprzedaży Spółka uzyskała w Rosji, Arabii Saudyjskiej, Ukrainie oraz Rumunii.

Pomimo zwiększenia mocy produkcyjnych w spółce Mercator Medical (Thailand) Ltd, przychody ze sprzedaży produktów uległy obniżeniu o blisko 8%. Wiąże się to głownie z utrzymującym się spadkiem cen lateksu naturalnego.

W drugim kwartale 2014 roku nastąpiła istotna poprawa EBITDA. Po pierwszym kwartale 2014 r. EBITDA była niższa o 0,4 mln zł w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, natomiast na koniec półrocza wskaźnik ten osiągnął 7,2 mln zł i wzrósł r/r o 0,1 mln zł (2%).

W okresie sprawozdawczym spółka wypracowała zysk netto przekraczający 3,8 mln zł, co jest wynikiem porównywalnym do uzyskanego w pierwszym półroczu poprzedniego roku.

- Biorąc pod uwagę obniżające się ceny lateksu naturalnego, głównego surowca do naszej produkcji, a także istotną dewaluację hrywny, mogę powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni z uzyskanych wyników pierwszym półroczu b.r. Wypracowaliśmy EBITDA wyższy od uzyskanego rok wcześniej, w zdecydowanie trudniejszych warunkach rynkowych, ponosząc większe koszty działalności i inwestycji – powiedział Wiesław Żyznowski, Prezes Zarządu Mercator Medical S.A.

Styczeń 2014 r. zaowocował uruchomieniem nowej linii produkcyjnej w fabryce należącej do Mercator Medical (Thailand) Ltd. Dzięki temu moce produkcyjne spółki wzrosły z 40 do 56 mln sztuk rękawic lateksowych miesięcznie. Jednocześnie Spółka remontuje kolejne linie produkcyjne, tak aby docelowo fabryka była w stanie produkować 100 mln sztuk rękawic miesięcznie.

Zwiększa się również sieć dystrybucji. W marcu 2014 r. Grupa uruchomiła własną dystrybucję
w krajach nadbałtyckich oraz ulokowała swoje przedstawicielstwo handlowe w USA.

- Zwiększamy moce produkcyjne w naszej fabryce w Tajlandii, rozwijamy sieć sprzedaży w kolejnych krajach. Nasze cele na najbliższe lata to: umocnienie pozycji lidera na rynku krajowym, uzyskanie statusu wiodącego dystrybutora w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, ekspansja na globalnym rynku, w szczególności na rynkach Ameryki Północnej – dodał Wiesław Żyznowski.