Mercator konsekwentnie realizuje wyznaczone cele strategicznie

Krakowski producent rękawic medycznych przedstawia bardzo dobre wyniki, które są efektem konsekwentnie realizowanej strategii rozwoju. Opublikowany w dniu 31 sierpnia 2015 roku raport półroczny potwierdza widoczną już wcześniej korzystną dynamikę wyników Grupy. Przychody spółki osiągnęły poziom 100 mln zł w porównaniu do 76 mln zł w I półroczu 2014. EBITDA wyniosła 10,5 mln zł co oznacza wzrost o 47% r/r, natomiast wynik netto w porównywalnym okresie wyniósł 5,7 mln zł (3,9 mln zł w porównywalnym okresie roku poprzedniego).

Zakończona w marcu inwestycja rozbudowy fabryki rękawic w Tajlandii przyczyniła się do podwojenia przychodów ze sprzedaży produktów. Inwestycja zwiększyła potencjał produkcyjny fabryki z 40 mln sztuk rękawic medycznych produkowanych miesięcznie do ponad 100 milionów sztuk. Uruchomienie wszystkich linii produkcyjnych zaowocowało również poprawą marż produkcyjnych, które r/r poprawiły się r/r o 1,6 pkt %. Zrealizowany projekt, pozwala na bardziej efektywne konkurowanie na rynkach światowych, w tym także na rynku amerykańskim.

- Oddajemy w Państwa ręce raport z którego jesteśmy dumni. Za nami kolejne pół roku ciężkiej pracy, która umocniła naszą pozycję na rynku. Pracowaliśmy nad dotarciem do nowych klientów oraz rozszerzeniem zakresu współpracy z dotychczasowymi odbiorcami. Efekty są korzystne, czego dowodzą przestawione wyniki sprzedaży przekraczające oczekiwania. Nasze sukcesy nie byłyby możliwe bez wytrwałych, długoletnich i konsekwentnych działań zmierzających do budowy zaufania do spółki Mercator Medical wśród naszych Klientów - mówi dr Wiesław Żyznowski, Prezes Zarządu Mercator Medical S.A.

W zakresie sprzedaży towarów, t.j. nabywanych od zewnętrznych dostawców jednorazowych rękawic medycznych, opatrunków i włókniny Grupa także zwiększyła znacznie sprzedaż, bo o 14%. Tutaj jednak marże obniżyły się.

Jednym z zrealizowanych celów na rok 2015 było w zakresie dystrybucji rozpoczęcie bezpośredniej sprzedaży w Rosji oraz jej dynamizacja w Czechach i na Słowacji. Zwiększyła się sprzedaż eksportowa do USA, innych niż Rosja krajów w obszarze byłego ZSRR jak również Bałkanów. Rosły także udziały rynkowe na Węgrzech i w Rumunii, Grupa poradziła sobie także dobrze na trudnym obecnie rynku ukraińskim.

- W 2015 roku powiększyliśmy skład Grupy o amerykańską spółkę zależną Mercator Medical LLC z siedzibą w USA. Była to bardzo dobra decyzja biznesowa, dzięki której powiększyliśmy zasięg sprzedaży zwiększonej produkcji rękawic medycznych w Tajlandii. Spółka eksportuje coraz więcej produkcji fabryki na rynek amerykański – mówi dr Wiesław Żyznowski, Prezes Zarządu Mercator Medical S.A.

Głównymi celami strategicznymi Grupy Kapitałowej Emitenta na pozostałe kwartały 2015 roku pozostają umocnienie pozycji lidera na rynku krajowym, uzyskanie statusu wiodącego dystrybutora w krajach Europy Środkowo-Wschodniej oraz ekspansja na globalnym rynku, w szczególności na rynkach Ameryki Północnej.

Swoje perspektywy rozwoju spółka ocenia bardzo pozytywnie, głównie ze względu na rozbieżności pomiędzy wydatkami na zdrowie w krajach rozwijających się, które są głównymi rynkami zbytu, w stosunku do krajów rozwiniętych takich jak Stany Zjednoczone czy Europa. Wraz ze wzrostem tych wydatków oraz większą świadomością zasad zwalczania zakażeń szpitalnych, intensywnie rosnąć będzie zużycie jednorazowych rękawic medycznych stanowiących trzon oferty Grupy. Z podobnych powodów również będzie rosnąć sprzedaż opatrunków i włókniny.

***

Mercator Medical S.A. jest jednym z kluczowych graczy w Europie Środkowo-Wschodniej na rynku jednorazowych rękawic medycznych. Uzupełnienie oferty spółki produkty ochronne z włókniny, takie jak odzież jednorazowego użytku medycznego i obłożenia pola operacyjnego. W odpowiedzi na potrzeby klientów, dynamicznie rozwijający się w segmencie opatrunków medycznych.
Produkty Mercator Medical S.A. znajdują się w ponad 50 krajach na 5 kontynentach. W portfolio znajduje się ponad 120 produktów. Klientami Mercator Medical są jednostki służby zdrowia, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie farmaceutyczne. Mercator Medical posiada własny zakład produkcyjny w Tajlandii, oddział na Węgrzech oraz spółki zależne m.in. w Rumunii, na Ukrainie, w USA i Rosji.